Ainakin 50 on kuollut ja yli 2 700 loukkaantunut valtavassa räjähdyksessä Beirutissa Libanonissa





© AFP / Lehtikuva
AFP:n lähteiden mukaan räjähdyksiä tapahtui kaksi. LEHTIKUVA/AFP

AFP

Ainakin 50 ihmistä on kuollut valtavassa räjähdyksessä Libanonin pääkaupungissa Beirutissa tiistai-iltana. Lisäksi arviolta ainakin 2 750 ihmistä on loukkaantunut onnettomuudessa. Asiasta kertoi maan terveysministeri Hamad Hassan, uutisoi televisiokanava CNN.

Tiedossa ei toistaiseksi ole, kuinka vakavia loukkaantumiset ovat. Loukkaantuneiden joukossa on uutistoimisto AFP:n mukaan nähty olevan myös lapsia.

Räjähdys tapahtui mediatietojen mukaan Beirutin satama-alueella ja nosti valtavan savupilven Beirutin taivaalle. AFP:n lähteiden mukaan räjähdyksiä tapahtui kaksi. Satamassa palaa vieläkin suuri tulipalo.

Pelastustyöntekijät ovat yhä onnettomuuspaikalla. AFP:n paikalla olevan lähteen mukaan satama-alueella on vielä paljon ruumiita.

CNN:n mukaan ainakin 10 palomiestä on kateissa räjähdyksen jälkeen. Beirutin kuvernööri Marwan Abboud kertoi kanavalle, että palomiehet olivat sammuttamassa tulipaloa, minkä jälkeen tapahtui räjähdys. Tämän jälkeen he ovat olleet kateissa.

Räjähdyksen syytä ei vielä tiedetä.

Suomen edustuston tilat tuhoutuivat, kaupungissa olevia suomalaisia tavoitellaan

Suomen edustuston kansliatilat ovat täysin vaurioituneet, kertoo Tiina Tähtinen ulkoministeriön viestinnästä STT:lle. Edustustossa ei ollut ketään sisällä räjähdyksen tapahtuessa, ja ulkoministeriö on tavoittanut tiloissa työskentelevät suomalaiset.

Suomen edustustossa työskentelee normaalisti kolme suomalaista työntekijää, mutta kesälomakauden takia heitä on tällä hetkellä kaksi.

Tähtisen mukaan Beirutiin on tehty 12 ja Libanoniin 40 matkustusilmoitusta. Matkustusilmoituksen tehneitä suomalaisia tavoitellaan.

Ulkoministeriö ei ole vielä tiedä, onko räjähdyksissä loukkaantunut suomalaisia.

Edustuston tuhoutuneista tiloista kertoi aiemmin Helsingin Sanomat.

Satamassa säilytetään räjähteitä

AFP:n mukaan räjähdykset olivat voimakkaita ja tärisyttivät laajalti koko kaupunkia. Paikallisen median kuvissa ihmiset ovat loukussa romahtaneiden talojen raunioiden alla, ja useat heistä ovat mahdollisesti loukkaantuneet.

Voimakkaat räjähdykset romahduttivat joitakin taloja sekä rikkoivat rakennusten ikkunoita ja parvekkeita sekä tuhosivat talojen kalustoa. Myös kaduilla olleita autoja tuhoutui räjähdysten paineesta. Joillakin kaupungin alueilla on sähkökatkoksia, AFP kertoo.

Räjähdys kuultiin noin 240 kilometrin päässä Kyproksen pääkaupungissa Nikosiassa asti, kertoo AFP.

Räjähdyksen syy ei ole vielä tiedossa. Reutersin mukaan satamassa sijaitsee varastoja, joissa säilytetään räjähteitä. Uutistoimisto AP:n mukaan varastoissa säilytetään ilotulitteita.

Turvallisuuspäällikkö Abbas Ibrahim kertoo AFP:lle, että räjähdyksen saattoivat aiheuttaa vuosia sitten takavarikoidut ja erittäin räjähdysherkät materiaalit, joita säilytettiin satamassa.

Satama-alue on Libanonin suurimpia kaupunkialueita.

Libanonin pääministeri Hassan Diab on julistanut keskiviikon kansalliseksi surupäiväksi.

Marin esitti osanottonsa kuolleiden omaisille, myös Haavisto ilmaisi järkytystään

Pääministeri Sanna Marin (sd.) on esittänyt osanottonsa Beirutin räjähdyksessä kuolleiden omaisille. Marin kuvasi tapahtumia tiistai-iltana Twitterissä järkyttäväksi uutiseksi.

Myös ulkoministeri Pekka Haavisto (vihr.) ilmaisi järkytystään. Englanninkielisessä tviitissään Haavisto sanoi, että hänen ajatuksensa ovat kaikkien niiden luona, joita tapahtumat koskettavat.

Hän kertoi Twitterissä suomeksi puhuneensa Suomen edustuston henkilöstön kanssa. Haaviston mukaan edustuston henkilökunta on turvassa, muita suomalaisia pyritään tavoittamaan.

Taustalla kiristyneet välit Israelin kanssa

Libanonin presidentti Michel Aoun kutsuu puolustusneuvoston kiireellisiin keskusteluihin räjähdysten jälkeen.

Libabonin välit ovat kiristyneet naapurimaa Israelin kanssa viime aikoina. Reilu viikko sitten Israelin ja Libanonin rajalla rytisi, ja Israel kertoi estäneensä viiden Hizbollah-järjestön jäsenen yrityksen tunkeutua maahan. Tunkeutumisyritys tapahtui Israelin pohjoisrajalla, jonka maa jakaa Libanonin kanssa. Hizbollah on kiistänyt syytökset sekä osallistumisensa rajataisteluihin.

Lisäksi Libanonissa odotetaan YK:n tuomioistuimen tuomiota Libanonin entisen pääministerin Rafic Hararirin murhasta vuonna 2005. Tuomio on määrä tulla perjantaina.

Harariri kuoli kuorma-autojen pommi-iskussa. Iskun tekivät neljä Hizbollahin jäsentä. Haririn lisäksi iskussa kuoli 21 muuta ihmistä.